Najava za 4. 10. 2017.

Prateći program drugoga dana 3. internacionalnoga sajma knjiga u Podgorici počeće u 12 sati predstavljenjem stvaralaštva pisaca Imdata Avšara i Mehmeta Fidanđija.

U 13 sati biće otvorena izložba fotografija „Pula- grad interval: čuvari“. Tom prilikom govoriće autor izložbe Igor Zirojević, Magdalena Vodopija i Paola Orlić.

Knjiga „Krug začaranog vremena“ crnogorskog pisca Miraša Martinovića koji u svojim djelima obrađuje antičke teme i zaboravljene pejzaže Crne Gore biće promovisana u 14 časova.  Osim Martinovića, o knjizi će govoriti  Sonja Tomović- Šundić i Jadranka Đerković.

Od 15 časova slijedi predstavljanje naučnog rada hrvatskog istoričara Nenada Vekarića. Vekarićev naučni interes usmjeren je na područja istorijske demografije, istorije i istorijskih disciplina, posebno genealogije, onomastike, te na istoriju prava. O njegovom naučnom radu govoriće i  Ivana Lazarević i Aco Zrnić.

„Ljevica na klupi: istarska raskršća“ tema je razgovora u kome će u 16 sati učestvovati Andrea Matošević, Aljoša Pužar i Magdalena Vodopija.

U 17 časova svoje stvaralaštvo predstaviće prozni i dramski pisac, esejista i kritičar Laslo Vegel. Tom prilikom govoriće i Aleksandra Vuković.

Svojim stvaralaštvom će se predstaviti u 18 sati i hrvatski dramatičar, romanopisac Miro Gavran. Gavran je diplomirao dramaturgiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Debitovao je 1983. godine dramom „Kreontova Antigona“. Njegovi dramski i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije, a njegovo djelo se proučava na mnogim univerzitetima širom svijeta. Dobitnik je velikoga broja književnih i teatarskih nagrada. Od 2014. godine član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, redovni je član Ruske akademije književnosti i odnedavno član Akademije slovenskih književnosti i umjetnosti iz Bugarske. O njegovom radu govoriće i  Aleksandra Vuković i Vladimir Vojinović.

Roman Dževada Karahasana  „Šahrijahov prsten“ biće promovisan u 19 sati. Dževad Karahasan piše drame, romane, pripovjetke, eseje. Objavio preko stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Od 2008. je domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Član je Njemačke akademije za jezik i umjetnost. U promociji će učestvovati Dževad Karahasan, Nela Savković-Vukčević, Milena Ivanović-Dubljević, Jovan Nikolaidis i Vladimir Vojinović.

            Drugi dan sajma zatvoriće u 20 časova Adnan Čirgić, Nela Savković-Vukčević i Sanja Orlandić. Oni će govoriti o „Pjesmarici“ Nikole Burovića. Burović je višestruko zanimljiva ličnost peraške istorije druge polovine 17. i prve polovine 18. vijeka.