Izvještaj sa konferencije

U poneđeljak, 02.10. 2017. godine, održana je press-konferencija povodom 3. internacionalnog sajma knjiga, održanog u Podgorici pod pokroviteljstvom Glavnoga grada Podgorice, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport uz podršku Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Vlade Crne Gore i Capital Plaze, biće otvoren śutra u Capital Plazi.

Na ovoj konferenciji za predstavnike medija je predstavljen program Sajma koji će ove godine okupiti preko 50 izlagača i izdavača i oko 100 učesnika pratećih programa. Zemlja gost ovogodišnjeg sajma je Republika Hrvatska. Razgovor na konferenciji su vodili sekretarka za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević, gospodin Mišo Nejašmić predśednik zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske i doc. dr Vladimir Vojinović umjetnički direktor sajma.

Sekretarka za kulturu i sport mr Nela Savković-Vukčević naglasila je kako je sajam knjiga izraz kulturne politike, kojom smo htjeli da ukažemo na značaj kulture. Glavni grad je osnovao Sajam sa željom da se povežu izdavači regiona i da knjiga bude svima dostupna. Pored toga, dodala je da  Glavni grad obezbjeđuje sredstva za put, smještaj, besplatne štandove i slobodan ulaz za sve građane.

Mišo Nejašmić, je izrazio veliku zahvalnost gradu Podgorici i Ministarstvu kulture koji su uložili ozbiljna sredstva za ovu manifestaciju. Na sajmu će biti predstavljena selekcija kako autora iz Hrvatske tako i izdavača iz Hrvatske. Kroz program Sajma građani će biti u prilici da upoznaju selekciju ljudi koji su ostavili ozbiljan trag u nacionalnim književnostima. Nejaškić je istakao da će autori iz Crne Gore imati prostora da se prezentuju na sajmovima i festivalima u Hrvatskoj.

Podśećajući da je osnivanje sajma knjiga, koji je već postao ozbiljna kulturna manifestacija, odraz razumijevanja gradonačelnika Stijepovića i sekretarke Vukčević prema potrebama autora i izdavačkog sektora, umjetnički direktor Sajma doc. dr Vladimir Vojinović, zahvalio se partnerima u projektu Ministarstvu kulture, od ove godine i Ministarstvu prosvjete, kao i Capital Plazi koja nudi besplatan izložbeni prostor.

„Novine ovogodišnjeg izdanja Sajma su da će njegovo radno vrijeme biti od 12.00 do 21.00 sat, menadžment Sajma i grada je pokrenuo ediciju u okviru koje će biti objavljivana najznačajnija izdanja naših pisaca gostiju, a omogućen je i prostor za izdavače iz Evrope i svijeta koji se posebno interesuju za savremenu crnogorsku književnost“, istakao je Vojinović.

Uputivši izvinjenje svim izlagačima i izdavačima koji, usljed velikog interesovanja, ove godine nijesu dobili prostor na Sajmu, Vojinović je naglasio da o njegovom kvalitetu, između ostalog, svjedoči i činjenica da će se predstaviti tri od pet romana koji su ušli u najuži izbor za nagradu „Meša Selimović“.

Ovogodišnji Sajam daće poseban osvrt na tri značajne teme – prevodilaštvo, odnosno status crnogorske književnosti u domenu prevodilaštva, pa će tim povodom biti organizovan cijeli niz sastanaka na marginama Sajma, u cilju pospješivanja prevodilačke djelatnosti u Crnoj Gori. Sajam će obrađivati i temu statusa književnog i muzičkog crnogorskog nasljeđa, a biće i razgovora o društveno-političkim temama, na prijedlog hrvatskih kolega, status Hrvatske u EU i šta je pristupanje EU donijelo Hrvatskoj.

Posebna zahvalnost upućena je porodicama pisaca Danila Kiša, Mirka Kovača i Milovana Đilasa, uz čije odobrenje da se djelo i lik ovih pisaca koriste kao slogani kampanje.

Sajam će se otvoriti promocijom knjige Mladena Lompara, koji je bio jedan od utemeljivača Sajma, a završiti promocijom knjige Andreja Nikolaidisa, dobitnika nagrade „Meša Selimović“.